Meer over okselzweet

Okselzweten

Zweten is erg belangrijk voor de temperatuurregulatie van het lichaam. Zweet verdampt op de huid en koelt op die manier het lichaam. 

Voor oksels is dat niet anders. Als je sport is dit prettig maar een natte plek in een blauw kledingstuk tijdens een presentatie kan erg hinderlijk zijn. 

Ook de karakteristieke zweetlucht kan als mannelijk worden ervaren, maar kan ook aanleiding zijn tot een overmatig gebruik van deodorant en onzekerheid of de omgeving het niet kan ruiken.

 Bij overmatig natte oksels of zweetgeur kan dit veel negatieve energie vragen op momenten dat het niet gewenst is!

Zweetklieren

Zweetklieren liggen ongeveer 4 mm onder de huid in de diepe lederhuid en het hoge vetweefsel. Zij hebben afvoergangen in de opperhuid waardoor het zweet aan de oppervlakte komt. 

Er zijn twee verschillende soorten zweetklieren eccriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren veroorzaken nat zweet. Bij te grote activiteit hiervan krijg je last van klotsende oksels, zweterige handdruk of nat papier waardoor schrijven met een pen niet goed lukt. 

Overmatig nat zweten kan op ieder lichaamsdeel voorkomen. Is het zweten plotseling ontstaan en betreft het hele lichaam is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om een eventueel onderliggende ziekte uit te sluiten. 

Apocriene zweetklieren zijn vooral in plooien gelegen en geven na omzetting door bacteriën van het talgrijke zweet wat zij produceren de kenmerkende zweetgeur.

Overmatig zweten

Overmatig ontstaat niet door meer zweetklieren maar waarschijnlijk door een te actief werkend sympathisch zenuwstelsel. 

Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd bij stress en inspanning. Dit is noodzakelijk om het lichaam te koelen en bijvoorbeeld de hartslag te verhogen bij sport. Bij teveel zweten lijkt het sympathische zenuwstelsel te actief te zijn. 

Je begint te zweten zonder dat dit noodzakelijk is vanuit je activiteit. Dus rustig op de bank en toch zweetplekken. Dit is erg hinderlijk. Er lijkt hierbij ook een erfelijke component te zijn. 

Overmatig zweten komt vaak in families voor. Uiteraard is de mate waarin zweten als overmatig wordt ervaren erg afhankelijk van de omstandigheden. 

Het zweetregulatiecentrum in de hersens is onderdeel van het emotionele centrum en wordt hierdoor sterk beïnvloed. Bij zweten zal door stimulatie van je emotionele centrum het zweten nog erger worden en er een vicieuze cirkel ontstaan waarbij het zweten steeds erger wordt. Dit herken je vast!